Strategier for deg som hører stemmer

Når vi snakker om å høre stemmer, snakker vi om lyder og stemmer bare du hører. Stemmene oppleves ikke som tanker og ingen andre rundt deg kan høre dem. Om du sliter med å høre stemmer i det daglige, er det viktig at du først godtar at det ikke betyr at du har en mental lidelse.

Dersom vi spør folk om de noen gang har hørt stemmer, vil 10 % svare ”ja”. Hvis vi spør om de har hørt stemmer eller lyder oftere enn en gang i måneden, vil 2% svare ”ja”. Tromsø har 60 000 innbyggere, så med andre ord; i Tromsø alene er det 1200 mennesker som hører stemmer oftere enn en gang i måneden. Som du ser, du er ikke alene!

Så hva kan du gjøre om du hører stemmer? Start med å les deg opp på hva andre har gjort. Det finnes i dag en rekke gode artikler og bøker skrevet av personer som selv har slitt med å høre stemmer. De aller fleste som har satt ord på hva de har opplevd og slitt med, er personer uten noen som helst form for diagnose. Med andre ord, de er ikke syke. De sliter bare med å høre stemmer, de er ikke mentalt syke personer.

Det er en del teknikker og selvhjelpmetoder som går igjen i alle bøker og artikler, om man bare tar for seg de 5-10 største målt i opplag.

Snakk med dine nærmeste. Ikke skjul dine problemer, finn en eller to personer du vet du kan stole på. Forklar dem hva som skjer, hva det er stemmene sier og hvordan du opplever det. Dette kan være utrolig vanskelig, ikke bare for deg, men også for dem du snakker med. Det er mange myter rundt det å høre stemmer, og mange tror at det er bare mennesker med mentale sykdommer som hører stemmer. Så tenk deg nøye om, snakk med den du vet er mest åpen og forståelsesfull.

Tilbringe tid med deg selv og stemmene dine. Ikke avvis dem, men heller ta deg tid til å høre på dem og analysere dem. Stemmene er sjelden problemet. De er konsekvensen av andre problemer i livet ditt. Din oppgave er å finne ut hvilke problemer som ligger bak stemmene. For å oppnå dette må du spille på lag med stemmene dine. Du må være smartere enn dem. Du må få dem til å stole på deg, men hele tiden gjøre det klart for dem at det er du som er sjefen. Det er du som bestemmer, ikke dem.

Planlegg dage din nøye. Sørg for at du har en plan for dagen så snart du står opp. Sørg for at du får nok søvn, spis en godt balansert diett, og legg inn tid til fysisk aktivitet hver dag. Man trenger ikke gå på gymmen i timevis, 30 minutter rask gange i frisk luft er ofte nok. Viktigst av alt, pass på at du ikke har lange perioder i løpet av dagen der du ikke har noe å gjøre. Det er ikke dermed sagt at du aldri skal slappe av. Tvert imot. Du skal sørge for å slappe av, men det skal skje på planlagte tidspunkter. I enkelthet er det viktig å hele tiden vite hva som kommer neste time og senere på dagen, for det gir deg en klar mening med dagen og du og bare du, har kontroll over hverdagen din.

Andre ting du bør prøve er å legge inn faste avtaler 2-4 ganger i uken. Disse avtalene bør være på samme dag og tidspunkt hver uke. Om det lar seg gjøre bør i alle fall 2 av avtalene være terapi og eller samtaler med den du har valgt å dele dette med.