Pårørende til spilleavhengige: Slik kan man støtte den som er rammet

Hvis din venn, familiemedlem eller kjære sliter med spilleproblemer, opplever du sannsynligvis mange sterke, men muligens motstridende følelser. For eksempel kan du prøve å dekke over deres gambling, mens du prøver å holde dem unna å spille mer. Du kan også være sint, deprimert over gjelden de har samlet opp og du kan være redd for at de ikke vil stoppe. Gambling, og tapet av tillit det ofte bringer, kan være en enorm belastning på et forhold. Hvis du finner ut at du føler deg overveldet eller mister håp, er det viktig å søke profesjonell hjelp.

Få hjelp til din partner, venn eller familiemedlem

Du vil kanskje kreve at de stopper umiddelbart med spillingen, men å presse dem før de er klare, kan være kontraproduktivt. Du ønsker å bestille behandling, gå med dem for å sørge for at de deltar, eller til og med sitte med dem i løpet av øktene, men ofte hjelper det ikke å få dem til å skynde seg eller presse dem til å endre seg. Prøv å vente på sidelinjen til de er klare til å søke hjelp, og deretter tilby å hjelpe dem på den måten de velger.

De første skrittene for å søke hjelp kan være skremmende, men å ta disse skrittene for seg selv vil i stor grad forbedre gamblerens selvtillit, forpliktelse til å fortsette og til slutt deres suksess. Hvis din venn eller familiemedlem er klar og ønsker å få hjelp med sitt gamblingproblem, kan du oppfordre ham eller henne til å kontakte sin fastlege for å få henvisning til en poliklinikk.

Hvordan kan du støtte dem?

Hva du kan gjøre:
● Husk at det er et komplisert problem og spillere kan ikke “bare slutte å spille”
● Gi dem beskjed om at du er forberedt på å støtte dem
● Les gjennom informasjonen på ulike nettsteder om kildene til støtte som er tilgjengelig for dem og til deg
● Snakk med dem om hvordan deres gambling påvirker deg. De trenger å forstå konsekvensene av gamblingen og hvordan det får deg til å føle. Prøv å unngå å gjøre dette når du er sint eller emosjonell
● Tenk på hva du vil si. Det kan bidra til å skrive dine følelser og tanker ned, slik at du er klar i ditt eget sinn
● Oppfordre dem til å snakke åpent med deg
● Arbeid med dem for å etablere faste grenser
● Begrens den økonomiske innvirkningen som gambling har på deg. For eksempel kan du skille din bankkonto og beskytte dine egne penger.
● Foreslå at de får hjelp hos en poliklinikk.
● Hvis du tror at de kan tenke på å skade seg, bør de søke profesjonell hjelp så snart som mulig. Deres praktiserende lege kan være det første kontaktpunktet.

Hva du ikke bør gjøre:
● Prøv å ikke kausjonere dem med lån eller dekke gamblingtapet for dem. Dette kan bare forlenge problemet – de må være ansvarlige for konsekvensene av gamblingen.
● Hvis gambleren ikke er klar til å stoppe, ikke klandre deg selv – bare de kan være ansvarlig for deres problemer
● Du kan svare på forespørsler om økonomiske redningsaksjoner med et svar som inneholder disse meldingene: “Jeg bryr meg om deg og jeg vil ikke at du skal lide” eller “Jeg sier nei for ditt eget beste ”
● Prøv å ikke utstede ultimatumer. Disse er sjelden effektive, og de kan ofte øke følelsen av skyld og skam en gambler føler seg om deres oppførsel
● Ikke stol på dem med penger før avhengigheten er over. Hvis de er enige, kan det være nyttig å administrere pengene deres i en kort periode.
● Ikke fordøm dem, da dette kan virke motsatt og kan drive dem tilbake til gambling. Det er imidlertid konstruktivt å sette faste og rettferdige grenser til deres oppførsel

Kilder

https://www.altomcasino.org/
https://hjelpelinjen.no/
https://nhi.no/sykdommer/psykisk-helse/diverse/spilleavhengighet/
http://spillavhengighet.no/